Internaat

Werking

Startend vanuit de betrokkenheid op het gezin worden in alle leefgroepen volgende punten uitgewerkt:

Bovendien organiseert en differentieert elke leefgroepwerking zich in functie van de aanwezige problematieken.

Kinderen / jongeren met problemen op vlak van:

Deze meer specifieke problemen krijgen er een antwoord vanuit een multidisciplinaire deskundigheid. Een actief-stimulerende leef / leeromgeving biedt aangepaste ontwikkelingstaken.

Therapieƫn (taaltherapie, psychomotorische therapie, individuele begeleiding en psychotherpie) zijn een noodzakelijke aanvulling om het leerproces of emotioneel ontwikkelingsproces mee vorm te geven.

Werking specifiek

De dienstverlening bestaat uit een gedifferentieerd leefgroepaanbod, een sociaal- therapeutisch- en medisch aanbod en een goede logistieke ondersteuning voor kind en gezin. Het orthopedagogisch centrum is continu open. Er is dus ook een weekend- en vakantiewerking.

De vijf leefgroepen worden samengesteld op basis van leeftijd, ontwikkelingsfase, problematiek en de mate waarin de gezinsfuncties worden gedeeld (ondersteunend tot tijdelijk vervangend).

De zorg voor het kind / jongere krijgt inhoud en vorm door middel van het individueel handelingsplan. Hierin wordt de kijk op de problematiek en de interventies duidelijk weergegeven. We maken gebruik van de volgende referentiekaders: de systeem- en communicatietheorie, de ontwikkelingspychologie, de cogintieve ontwikkelings-theorie (R. Feuerstein e.a.), de sociale leertheorie.

Elk kind is een onafscheidelijk deel van een belangrijk klein sociaal systeem, het gezin. Gezinsgericht werken bestaat uit interventies die gericht zijn op het verbeteren van de relatie ouder-kind, het bespreken van verwachtingen en attitudes, het aanbieden van steun rond ingrijpende gebeurtenissen, het geven van advies over de aanpak van de kwaliteiten van het kind.

Het groepshandelingsplan geeft de meer specifieke accenten op orthopedagogisch en therapeutisch vlak voor de opgenomen subgroepen weer. Het leefgroepgebeuren blijft een zeer centrale ervaring. De beleving van het kind is een cruciale factor tot verandering.

Hoe gebeurt een opname

Voor een opname in het Orthopedagogisch Centrum Huize Terloo is een akkoord nodig van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en een inschrijving op de Centrale Registratie Zorgvragen (CRZ).

Een aanvraag gebeurt via de sociale dienst. Ze wordt besproken in het opnameteam, dat een pricipiƫle beslissing neemt.

Een kennismakingsbezoek is steeds mogelijk.

In een opnamegesprek worden de verwachtingen van ouders, verwijzers, kinderen en jongeren besproken.
Verschillende opties zijn mogelijk:

Bij akkoord van alle partijen gaan we over tot een opname.
Een opname kan ook tot stand komen door tussenkomst van de jeugdrechter.

Aansluitend op de opname wordt een protocol van dienstverlenging opgesteld en samen met een charter van collectieve rechten en plichten ondertekend.


Heeft u interesse in ons aanbod, gelieve dan contact op te nemen.

Ann Van de Velde
Directeur Huize Terloo
02 363 09 68
ann.vandevelde@huizeterloo.broedersvanliefde.be